U bent hier: . . Mine Collectie wint Henry van de Velde Label

Mine Collectie wint Henry van de Velde Label

Mine Collectie wint Henry van de Velde Label
23 01 2014

 

Mine Collection by Studio Segers

mag prestigieus Henry van de Velde Label 2013  dragen

 Zitmeubelfabriek De Zetel NV uit Ardooie (België) is de laatste fabrikant van houten stoelen in de Benelux en is daarmee een unicum op de markt. Door samenwerking met designers en (interieur)architecten slaagt het bedrijf er telkens opnieuw in om innovatieve collecties voor de residentiële en de projectmarkt te presenteren. Ditmaal heeft De Zetel via de Mine Collection, ontwikkeld door Studio Segers, ook een prestigieus Henry van de Velde Label 2013 te pakken. Design Vlaanderen reikt sinds 2006 de Henry van de Velde labels uit aan vernieuwende, vormelijk goed ontwikkelde en technisch verfijnde producten en projecten. Het gaat om een kwaliteitslabel dat herkend en erkend wordt in binnen- en buitenland. Alvast iets om mee uit te pakken op de beurs Maison & Objet van 24-28 januari 2014 in Parijs!

 

 Mine Collection

De Mine collectie werd gecreëerd door Studio Segers, het ontwerpbureau van Wim Segers, product designer, en zijn echtgenote, Rita Westhovens, grafisch ontwerpster, samen met hun zoon Bob Segers en diens echtgenote, Marjan Brants. De Mine collectie bestaat uit stoelen, stapelstoelen, armstoelen, krukken en bijbehorende tafels. Deze werden zo ontwikkeld dat ze seriematig kunnen worden geproduceerd. De tafels bestaan in diverse maten en zijn modulair opgebouwd. De dragende constructie is uitgevoerd in massief eiken. De zit en rug zijn vervaardigd in multiplex; de tafelbladen in massief eiken. De collectie is beschikbaar in verschillende kleuren.

 De afwerking gebeurt met een matte PU vernis, zodat de natuurlijke houtstructuur optimaal tot zijn recht komt. Zit- en rugschelpen kunnen gestoffeerd, geprint of gelamineerd worden, wat garant staat voor eindeloze mogelijkheden. De vier ronde massief houten poten worden verbonden door een kruisverbinding. De poten hebben een lichte inclinatie naar zit en rug, wat niet alleen visueel in balans is, maar tevens ook zorgt voor de nodige stabiliteit. Machinale pen- en gatverbindingen zorgen ervoor dat het restafval tot een minimum wordt beperkt.

 De opbouw van de zitmeubelen en tafels uit de Mine collectie is eenvoudig en uiterst stabiel met een beperkt aantal niet-zichtbare verbindingen. Hierdoor blijft de prijszetting interessant. De lichte inclinatie van zit en rug in combinatie met een lichte buiging van beide delen en een juiste ergonomische maatvoering staan garant voor een optimaal zitcomfort.

 

 Collecties op maat van verschillende doelgroepen

 Naast toeleverancier van Europese meubelfabrikanten is De Zetel ook actief op de projectmarkt, en dan meer bepaald de zorgsector en de horeca. Om perfect te kunnen inspelen op de behoeften van deze verschillende doelgroepen, ontwikkelt De Zetel 4 collecties:

  • Z-Creations: richt zich via kruisbestuivingen met creatieve talenten als designers en (interieur)architecten tot de horeca en de projectmarkt;
  • Z-Comfort: staat voor ergonomie en puur comfort op maat van de zorgsector;
  • Z-Classics: omvat tijdloze modellen voor meubelmakers en projectinrichters;
  • Z-Church: bouwt verder op de jarenlange traditie en het vakmanschap van de creatie van een uitgebreid assortiment aan kerkstoelen en andere stoelen voor monumentale gebouwen.

De collecties worden ontwikkeld onder leiding van een art director. In 2013 werd interieurdesigner en productdesigner Lieven Musschoot aangetrokken als art director voor De Zetel. “De doelstelling is om een stoel net die meerwaarde te geven, juist dat tikkeltje méér dan een gewone stoel… dat is de kunst”, aldus Lieven Musschoot. Hij genoot de opleiding van interieurarchitectuur aan het Hoger architectuurinstituut Sint-Lucas te Gent. Sinds 2009 leidt hij zijn eigen kantoor voor interieurarchitectuur en productontwikkeling, BVBA Lieven Musschoot. De domeinen waarin hij werkt zijn zeer uiteenlopend: van privéwoningen tot openbare gebouwen, zowel retail- als restaurantdesign.

 

Foto: Lieven Musschoot

© Rennie Geldhof

 

Z-Creations

 Het segment waar De Zetel het meest mee uitpakt, is Z-Creations. Geert Behaegel, afgevaardigd bestuurder van De Zetel, over Z-Creations: ”Z-Creations doet beroep op architecten en designers zoals Bob van Reeth, Studio Segers, Stefan Schöning, Luc Vincent en noem maar op. De massief houten stoelen zijn een toonbeeld van design en kwaliteit en kunnen naar wens worden gepersonaliseerd.” Zoon David Behaegel vervolledigt: “Z-Creations is in het leven geroepen om in te spelen op een designgerichte vraag die ook betaalbaar is. Omdat wij ons bevinden in een steeds evoluerende markt is het prioritair om trends en interesses op de voet te volgen. Z-Creations is hiervan een perfect voorbeeld: een trendy collectie met een rechtvaardige prijszetting.”

 

 Beperkte ecologische voetafdruk

 De Zetel gaat prat op eerlijkheid en duurzaamheid. Geert Behaegel: “Een duurzaam productieproces begint bij de aankoop van de grondstoffen; enkel de beste houtsoorten worden aangekocht. Wij werken als FSC- en PEFC-gecertificeerd bedrijf uitsluitend met hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Zowel het drogen van het hout als het buigen ervan gebeurt intern, aangezien beide technieken een zeer gespecialiseerde kennis vereisen. Bij de afwerking worden de stoelen en tafels op basis van waterkleur en watervernis behandeld.” De Zetel was dan ook pionier op basis van hydro-afwerking, waardoor schadelijke emissies tot een verwaarloosbaar minimum worden beperkt. Er wordt expliciet voor gekozen om steeds minder te lakken.

“Wij zetten inderdaad volledig in op duurzaamheid en respect voor materialen en mensen. Wij zien duurzaamheid als een breed begrip. Duurzaamheid manifesteert zich in duurzame relaties met klanten, leveranciers én personeel. Uiteraard zetten wij ook in op respect voor onze omgeving. Wij krijgen onze grondstoffen van moeder natuur, het is dan ook logisch dat wij haar met respect behandelen. Zo worden bijvoorbeeld de fabriek en de burelen uitsluitend verwarmd op basis van houtafval dat wordt gerecupereerd”, aldus Geert Behaegel. De energie wordt opgewekt via fotovoltaïsche panelen op het dak van het bedrijfsgebouw.

 

Online communicatie

 Sinds kort beschikt De Zetel over een nieuwe website: www.dezetel.be. Bedoeling is om de verschillende collecties via een gezamenlijk platform voor te stellen. Hierbij staan authenticiteit en vakmanschap centraal. Ook heeft De Zetel intussen een eigen Facebook-pagina: www.facebook.com/de.zetel

 Zitmeubelfabriek De Zetel NV uit Ardooie (België) is gespecialiseerd in de productie van houten stoelen en tafels voor de residentiële en de contractmarkt. De Zetel is een vierde generatie familiebedrijf. Reeds meer dan 90 jaar lang deelt De Zetel dagelijks haar passie voor houten stoelen. Wat in 1924 begon als een klein meubelbedrijf, is uitgegroeid tot een trendsettende stoelenfabrikant. De Zetel staat voor tijdloos design, duurzaam ondernemen en comfortabel zitcomfort. Het bedrijf realiseert een omzet van 7,2 miljoen euro en stelt 80 personen tewerk. In 2013 werden 175.000 stoelen geproduceerd.

 Voor meer informatie:

 New website! www.dezetel.be

 

Geert Behaegel, afgevaardigd bestuurder

E-mail: g.behaegel@dezetel.be

Tel: +32 (0)51 48 09 50

 

David Behaegel, Sales Manager UK, Nederland, Scandinavië, Denemarken, Australië

E-mail: david.behaegel@dezetel.be

Tel: +32 (0)51 48 09 60 - GSM: +32 (0)473 53 19 18

 

Paul Verbeke, Sales Manager België, Frankrijk en Duitsland

E-mail: paul.verbeke@dezetel.be

Tel: +32 (0)51 48 09 60 - GSM: +32 (0)497 50 31 97

 

Bezoek ons op Maison&Objet, 24-28 januari 2014, Parijs, Stand D9, Hall 8 NOW

Ook zijn wij aanwezig op Design District, 21-23 mei 2014 in Zaandam (NL)

en Contract Contact in Brussel

 Fotomateriaal in hoge resolutie kan op eenvoudige aanvraag worden bekomen bij Nico Cardoen (De Zetel), tel.  +32 (0)51 48 09 58 of e-mail: nico.cardoen@dezetel.be

Mine
Mine
Mine
Mine

Recent nieuws

26 08 2015

View our movie to get an impression of 'De Zetel'

26 08 2015

@ Ruhrtriennale 2015, Atelier Van Lieshout is showing his largest installation to date, a festival village including new work Domestikator and older iconic works.
For this exhibition Atelier Van Lieshout has designed a new chair and table 'The Domistikator'. Z-Creations has developed and produced the new range. 

26 08 2015

In collaboration with a Belgian customer and Salens architecten, we furnished this hostel with our T-Bone chair and T-Bone table (bOb Van Reeth) 

26 08 2015

COME AND SEE OUR NEW COLLECTION @ MAISON & OBJET 

Paris - September 4-8, hall 7